ISTORIC 

         Considerat un aliment cu insusiri speciale sau chiar un elixir cu virtuti magice, laptele de iapa este utilizat de mii de ani, odata cu domesticirea primilor cai din istoria omenirii. Primele referinte scrise cu privire la consumul de lapte de iapa le intalnim la Homer, legendarul poet grec care descria in Odiseea (sec.VIII i.Hr) un popor ai carui membri erau ,,mulgatori de iepe, bautori de lapte" (5:274) si la Herodot, cel considerat ,,parintele fondator al istoriei" care relata in ,,Istoriile" sale (450-420 i.Hr) despre modul de viata al scitilor care utilizau frecvent laptele de iapa: ,,Scitii au din belsug lucrurile cele mai insemnate pentru existenta." (IV:59); ,,Scitii orbesc pe toti sclavii lor, pentru a-i folosi la mulsul laptelui pe care il beau. Tertipul pe care il urmeaza este sa impinga fluiere facute din os, asemeni cu cele pentru cantat, pe stramtoarea iepei, si sa sufle cu gura; in timp ce unii mulg laptele, ceilalti sufla. Ei spun ca fac acest lucru pentru ca, atunci cand venele animalului sunt pline de aer, ugerul este fortat in jos. Dupa ce l-au muls, il toarna in ciubere adanci de lemn, asezandu-i pe cei orbiti in jurul vaselor, ca sa bata laptele si sa scoata din el partea care se ridica deasupra." (IV:2)

        Potrivit ultimelor stiri publicate pe BBC News, ,,pe baza unor studii genetice de mare anvergura, se pare ca domesticirea cailor s-a petrecut acum circa 6.000 ani, intr-un vast perimetru care cuprinde astazi stepele ierboase din Ucraina, sud-estul Rusiei si vestul Kazahstanului. Dupa acel moment deosebit de important din istoria omenirii, caii domesticiti s-au raspândit de-a lungul Europei si Asiei. Cercetarile, demarate de catre o echipa din cadrul Universitatii Cambridge, aduc impreuna doua teorii diferite care vizeaza domesticirea cailor. Evidentele arheologice sugereaza ca maiestuoasele animale au fost initial domesticite in partile vestice ale stepelor Eurasiei. Expertii cred ca primii cai domesticiti au fost folositi pentru calarie, cat si drept surse de carne si lapte. Cu toate acestea, evidentele arheologice, precum urmele de lapte de iapa descoperit in vase stravechi din kurganele eurasiatice, sugereaza alta teorie.

        Conform studiilor ADN, se pare ca domesticirea cailor s-a petrecut concomitent in mai multe locuri din stepa Eurasiei. Noile analize au la baza material genetic recoltat de la 300 de cai care traiesc in opt tari din Europa si Asia. Pe baza datelor obtinute se pare ca cercetatorii au descoperit un nou scenariu al domesticirii calului. <Datele noastre arata ca domesticirea cailor a avut loc intr-adevar in stepele de vest ale Eurasiei, dar domesticirea propriu-zisa a integrat un mare numar de cai aflati inca in stare salbatica>, declara dr. Vera Warmuth din cadrul departamentului de Zoologie al Universitatii Cambridge. Teoria explica de ce evidentele ADN-ului care contine gene mostenite de la mama, sugereaza ca domesticirea cailor a inceput concomitent in mai multe locuri. De fapt, se pare ca iepele salbatice gestante erau folosite pentru a reintregi turmele cailor deja domesticiti, deoarece caii nu se inmultesc usor in conditii de captivitate."

 
  SC DEO VOLENTE SRL Importator unic: SC DEO VOLENTE SRL - RO 30051120, J40/4102/2012
Str.Odgonului nr.1, sector 6, Bucuresti
Punct de lucru: Str.Oasului nr.11, Otopeni, Ilfov
Tel: 0752.30.45.25 / 0722.195.720 / 031.807.74.77 / 021.539.49.61
E-mail: office@laptedeiapa.ro